RIBA House of the Year 2023: un tur exclusiv al Green House câștigătoare

Este ușor să te simți uluit de noutatea construcției conștiente de mediul înconjurător, cu toate etanii, poliwotsit-urile și invențiile electrocromice. Asta nu înseamnă că nu este binevenit; într-adevăr, știința evoluează într-un mod liniștitor de rapid, dar este atât încurajatoare, cât și inspiratoare atunci când high-tech este echilibrat cu low-fi, atins și recunoscut: elemente reciclate, materiale recuperate, multă verdeață. Aceasta face ca afirmația arhitectului Nick Hayhurst – că nu avem nicio opțiune „în afară de a proiecta ecologic” – să se simtă realizabilă.

Nick știe ceva despre atingerea exact acel echilibru, după ce s-a descurcat atât de frumos la Green House, câștigătorul premiului RIBA Casa anului 2023. Proiectată de Hayhurst & Co, noua construcție liniștită și radicală este o regândire în plan deschis și deschis la minte a locuinței tipice cu terasă, una care se simte cu atât mai surprinzătoare, având în vedere decorul său restrâns: o alee rezidențială modestă din Tottenham, nordul Londrei. Înainte ca proprietarii săi, Tom și Amandine von Schelven, să-și îndrepte atenția asupra acesteia, complotul era neremarcabil, cu excepția potențialului său. O „casă prost construită din anii 1980” a ocupat amplasamentul, explică arhitectul proiectului, Claire Taggart, că echipa sa gândit inițial la conversie sau extindere, în încercarea de a reduce cantitatea de carbon încorporat implicată în proiect, dar această noțiune s-a dovedit imposibilă având în vedere starea sa slăbită. Ideea pentru Green House, inspirată din serele care au populat cândva această zonă, a luat naștere.

Kilian O’Sullivan

Dar numele Green House este mai mult decât o aluzie la originile sale. Performanța ridicată (de unde intervin acele elemente mai tehnice) a fost atât o prioritate, cât și, pentru Nick, o necesitate. Rezultatul este o casă care nu numai că a folosit cât mai puțină energie pentru a construi, dar continuă să folosească cât mai puțin posibil pentru a alerga – lucru care i-a impresionat în mod deosebit pe arbitrii RIBA. Vara, cu excepția rețelei, este echipat cu panouri fotovoltaice pe acoperiș, care alimentează atât o pompă de căldură cu sursă de aer, cât și o baterie pentru zilele mai mohorâte. Măsurile pasive, cum ar fi ferestrele din acoperișul de sticlă, răcesc clădirea atunci când este necesar. Verdeața, plantată aproape de casă și care filtrează aerul, se simte mai puțin ca o entitate separată decât ca parte a decorului.

Pentru un străin, ingeniozitatea acestui proiect dezmintă bugetul incredibil de strâns cu care lucrau arhitecții. Dar Claire crede că tocmai aceste stricturi i-au forțat să gândească în afara cutiei. Casa a trebuit să fie rapid de construit (cadru de lemn stratificat încrucișat a durat aproximativ zece zile pentru a fi ridicat) iar materialele au fost specificate cu multă creativitate. Acea placare exterioară translucidă șic, de exemplu? Acoperișuri agricole care costă în jur de 5 lire sterline pe metru pătrat. Iar pavelele de grădină sunt de fapt blocuri vechi de briză cumpărate de la Gumtree, umplute cu jesmonit, o alternativă ecologică non-toxică la rășină.

RIBA House of the Year 2023 un tur exclusiv al Green House câștigătoare

Kilian O’Sullivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *